Dag lezer

Sinds eind 2017 schrijf ik over gedichten (➠ website). In een paar analyses verwees ik naar de nabootsende begeerte van de mens, maar ik raakte weer helemaal in de ban van de ideeën van René Girard in de zomer van 2020 toen ik de uitdaging van mijn poëzieleesgroep aannam om een sessie over het toneelstuk Lucifer van Vondel te houden.

Ik werd lid van de Nederlandse Girard Studiekring en de twee daaropvolgende jaren schreef ik n.a.v. de Zoom-bijeenkomsten van de studiekring nog enkele roman-, toneel- en filmbesprekingen. Ik was er uren, dagen, weken en een enkele keer zelfs maanden mee zoet. Ik kreeg niet alleen heel wat positieve, aanmoedigende feedback, Google Analytics beweert dat die analyses ondertussen meer dan drieduizend hits kregen in Nederland en België. Een Engelstalig essay trok heel wat buitenlandse belangstelling.

Ik presenteer die teksten nu in dit nieuwe jasje: Doen wat je zelf wil – notities, knipsels en essays.

De twaalf essays (➠ inhoudstafel) worden hieronder voorafgegaan door korte stukjes die in de verf willen zetten dat wat ik observeer in gedichten en verhalen ook terug te vinden is in onze relaties en de realiteit van elke dag – of zoals Neil Young riep aan het begin van de live plaat Year of the Horse (1997): “It’s all one song”.

Natuurlijk hoor ik graag wat je ervan vindt.
> tik of klik op mijn naam hieronder om mij te mailen <

Hartelijke groet
Joost Dancet