Dag lezer

Sinds eind 2017 schrijf ik over gedichten (➠ Gedichten proeven). In een paar analyses verwees ik naar de nabootsende begeerte van de mens, maar ik raakte weer helemaal in de ban van de ideeën van René Girard in de zomer van 2020 toen ik de uitdaging van mijn poëzieleesgroep aannam om een sessie over het toneelstuk Lucifer van Vondel te houden.

Ik werd kort daarna lid van de Nederlandse Girard Studiekring en schreef en schrijf n.a.v. de Zoom-bijeenkomsten van die studiekring roman-, toneel- en filmbesprekingen. Ik ben er soms uren, dagen, weken en een enkele keer zelfs maanden mee zoet. Ik kreeg niet alleen positieve, aanmoedigende feedback van vrienden en bekenden die ik de link stuurde van een essay, Google Analytics beweert dat die analyses ondertussen meer dan drieduizend hits kregen in Nederland en België. Een Engelstalig essay trok zelfs heel wat buitenlandse belangstelling.

Ik presenteer die teksten nu in dit nieuwe jasje: Doen wat je zelf wil – essays, notities en knipsels. De essays (➠ Inhoudsopgave) worden aangevuld door korte en langere teksten en commentaren over identiteit en nabootsing, jaloezie en geweld (➠ Notities en knipsels). In het eerste stukje hoor en lees je waar de titel van deze website vandaan komt: Doen wat je zelf wil.

Hartelijke groet
Joost Dancet

Digitaal boek

Wil je nu en dan een tekst lezen,
plaats deze site op het bureaublad of startscherm van je toestel.

1

Tik bovenaan op de titel van de website doenwatjezelfwil.be of op de kopafbeelding …

2

Op een Android smartphone of tablet

  • tik rechtsboven (of rechtsonder) op het pictogram met drie stipjes 
  • tik op Toevoegen aan startscherm
  • tik op Toevoegen en daarna op Automatisch toevoegen.


Op een iPhone of iPad

  • tik onderaan (iPhone) of bovenaan (iPad) op de Deelknop – het pictogram van een vierkant met een pijltje naar boven:
  • tik op Zet op beginscherm.
  • tik op Voeg toe.

Op een laptop/desktop

  • sleep het slotje naast de URL bovenaan naar je bureaublad.