Notities en knipsels

Willen wat een ander wil

Edvard Munch, Jaloezie, 1895

Jaloezie is de titel van een schilderij van Edvard Munch uit 1895. Willen wat een ander wil. Op het schilderij zie je twee mannen en een begeerlijke, naakte vrouw. Je vult zo zelf in dat de man op de voorgrond jaloers is op de aandacht die de vrouw toont voor de man op de achtergrond. Edvard Munch bleef nadien dertig jaar lang variaties op dit thema schilderen.

De moeilijkste opgave in het leven is misschien wel je jaloersheid bedwingen. Hoe doe je dat? Helpt het advies van neuropsychiater Jean-Michel Oughourlian, auteur van Notre troisième cerveau (Ons derde brein)? Ook als je verliefd bent op de vrouw van een ander?

Lezen ➠

Zijn we wat we kopen?

wikipediabaudrillard20040612
Jean Baudrillard © wikipedia

Een hippe bril, een opvouwbare Samsung smartphone, een glimmende auto, een prachtige villa en liefst ook nog een appartementje aan zee … Is geluk te koop? De drang om onszelf te bevestigen door dingen te kopen is geënt op onze mimetische begeerte: willen wat anderen hebben.

Benieuwd of de analyse van de Franse socioloog Jean Baudrillard je kan overtuigen. Herken je jezelf in de cartoon van Claire Bretécher? Deel je de verontwaardiging van Sammy Roelant over de recente reclamecampagne van Found & Baker?

Maar wat is het alternatief?

Lezen ➠