Een ironisch lied om deze notities en knipsels over identiteit en nabootsing, jaloezie en geweld mee te starten. Mag dat? Hoor je meteen waar de titel van de website vandaan komt.
Luisteren ➠Notities en knipsels
Een mooie, pijnlijke illustratie van afgunst in de liefde zag ik een paar dagen geleden op Canvas in Un coeur en hiver, een film van Claude Sautet uit 1992. Een korte scène in een Parijs restaurant in het begin van de film legt de kiem van die afgunst bloot.
Lezen & kijken ➠Over kwantumtheorie, communicatie en het ik
Lezen ➠Leo Lucassen (directeur Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en hoogleraar aan de Universiteit Leiden) en cartoonist Jip van den Toorn in De Morgen, 14 en 12 juni 2024
Lezen & kijken ➠Marijke Schermer, Noodweer, 2019, p. 98
“Ze hoorde een keer een man uit New Orleans wiens wijnkelder na Katrina blank was komen te staan. De wijn, flessen van tienduizenden euro’s per stuk, op veilingen gekocht, was intact, die zat immers veilig in een fles, maar de etiketten waren losgeweekt waardoor de wijn niets meer waard was. Kale flessen dobberden rond tussen de snippers onleesbaar papier. Geen betere manier om te onderstrepen hoe zinloos en leugenachtig zijn business was. Je betaalde zestigduizend euro voor een etiket en niemand zou de zogenaamde waarde van de wijn herkennen als hij hem proefde. ‘Dit kunnen we weggooien,’ zei de wijnhandelaar. ‘Of opdrinken,’ suggereerde de vrouw die hem interviewde. ‘Wat op hetzelfde neerkomt,’ zei hij.”
Respectvol omgaan met je tegenstander, met iemand die het niet eens is met jou, kan dat in het dagelijks leven? Kan dat in de politiek? Alexia Bertrand (Open VLD) vindt van wel en haalt in een interview in De Morgen een prachtig voorbeeld aan uit oktober 2008. In volle verkiezingsstrijd tussen de republikein John McCain en de democraat Barack Obama voor het Amerikaanse presidentschap, gebeurde er toen, minder dan een maand voor de verkiezingen, inderdaad iets merkwaardigs.
Lezen ➠In De Morgen van 2 maart 2024 interviewt Peter Giesen de jonge Japanse filosoof Kohei Saito (°1987): Ook zonder SUV kun je gelukkig zijn. Deze zelfverklaarde marxistische denker houdt in zijn recent vertaalde bestseller Systeembreuk een pleidooi om het over een andere boeg te gooien. In de economie en in onze omgang met elkaar.
Lezen ➠De moeilijkste opgave in het leven is misschien wel je jaloersheid bedwingen. Hoe doe je dat? Helpt het advies van neuropsychiater Jean-Michel Oughourlian, auteur van Notre troisième cerveau (Ons derde brein)? Ook als je verliefd bent op de vrouw van een ander?
Lezen ➠Een hippe bril, een opvouwbare Samsung smartphone, een elektrische auto, een prachtige villa en liefst ook nog een appartementje aan zee … Is geluk te koop? De drang om onszelf te bevestigen door dingen te kopen is geënt op onze mimetische begeerte: willen wat anderen hebben.
Benieuwd of de analyse van de Franse socioloog Jean Baudrillard je kan overtuigen. Herken je jezelf in de cartoon van Claire Bretécher? Deel je de verontwaardiging van Sammy Roelant over de recente reclamecampagne van Found & Baker?
Lezen ➠TikTok en andere ‘gratis’ sociale media zijn niet enkel een mogelijk gevaar voor je privacy. Wat te denken over deze nieuwe trend?
De Morgen, VRT en Karrewiet met woord en beeld.
Lezen ➠Over perfecte lichamen, tattoos en andere modes.
Lezen ➠Een studie van Matthew J. Salganik en anderen toont de immense kracht van sociale invloed.
Lezen ➠Corona zorgde ervoor dat we aan de lijve ondervonden dat er grenzen zijn aan onze vrijheid om te doen wat we zelf willen. Dat zorgde voor heel wat controverse.
Filosoof Patrick Loobuyck, historicus Annelien De Dijn, schrijver Stefan Hertmans, filosofe Alicja Gescinska aan het woord
> krantenknipsels <
Lezen ➠“Ik ben op zoek naar wat verlossing zou kunnen zijn” – Arjen Broers, pastor in de Dominicuskerk in Amsterdam aan het woord:
Lezen ➠