Steeds meer tienermeisjes kampen met mentale problemen: ‘Vooral acute psychische problemen zijn toegenomen’

> krantenknipsel <

Krantenknipsel – De Morgen, 6 december 2023:

Steeds meer tienermeisjes kampen met mentale problemen: ‘Vooral acute psychische problemen zijn toegenomen’

Het aantal crisisvragen voor kinderen en jongeren steeg tussen 2020 en 2022 met 28 procent tot een recordhoogte van 15.312 oproepen vorig jaar. (…) Opvallend is de enorme toename van vragen voor crisishulp bij tienermeisjes. Het gaat om een stijging met 71 procent in vijf jaar. “Verklaringen bieden onze cijfers niet, maar als we ze naast andere onderzoeken leggen, zien we patronen waarbij tienermeisjes moeite hebben met de impact van sociale media op hun zelfbeeld en de stijgende prestatiedruk”, zegt Niels Heselmans (woordvoerder van het Vlaamse agentschap Opgroeien).

Experts zijn niet verrast door de cijfers. “Ons therapiecentrum werkt voor het eerst met een wachtlijst”, zegt Lut Celie, psychotherapeut gespecialiseerd in kinderen en jongeren. “En we zien vooral meisjes. Ze worstelen met de vragen ‘Wie ben ik?’ en ‘Bij wie hoor ik thuis?’. De sociale media en verhoogde druk om aan verwachtingen te voldoen spelen daarin zeker mee.”

Ingrid De Jonghe, psychotherapeut en oprichter van Tejo, dat gratis en anoniem therapie voor jongeren aanbiedt, is evenmin verbaasd. “Eén op de twee jongeren voelt zich niet goed”, zegt ze. “Tejo is veertien jaar geleden ontstaan om laagdrempelig en vooral preventief steun te bieden. Maar steeds meer jongeren met zware en complexe problemen kloppen bij ons aan. Driekwart zijn meisjes. Zij praten makkelijker dan jongens, waardoor ze ook sneller naar ons komen. Soms hebben ze zelfs een afwezig zelfbeeld. Ze volgen zo obsessief een ster op sociale media en identificeren zich daar zo sterk mee dat ze niet meer weten wie ze zelf zijn. Door sociale media is er ook dat voortdurende vergelijken met anderen wat voor veel onrust zorgt.”

© foto – Mircea Iancu