Doen wat je zelf wil

Doen wat je zelf wil. Dat lijkt vandaag zo’n beetje de definitie te zijn van een gelukkig leven. Je kan pas gelukkig zijn als je mag doen wat je zelf wil. Me myself I. Maar wat wil je dan? Als je dat bij jezelf onderzoekt – als je echt in die spiegel durft te kijken – dan kom je erachter dat je wil wat een ander wil. Je verlangens worden altijd opnieuw gedicteerd door andere mensen dichtbij of veraf. Het zijn de anderen die aanduiden wat de moeite is om te hebben of naar te verlangen. Doen wat je zelf wil, betekent durven kijken wie jou naar wat doet verlangen. Kijken of dat dan de moeite waard is. Daarachter komen zet je – denk ik – op weg naar een waarachtiger en gelukkiger leven.

Je identiteit bestaat nooit helemaal op zichzelf, je wordt altijd gestuurd door de wereld om je heen. Waar het om gaat, is dat je zelf moet kiezen waardoor je je laat beïnvloeden.

Miriam Rasch, ‘Autonomie. Een zelfhulpgids.’

Een ironisch lied om deze notities en knipsels over identiteit en nabootsing, jaloezie en geweld mee te starten. Mag dat?

Luisteren

Uit de (heerlijke) debuut-cd van De Held (2012). Tik of klik op het rode start-knopje hieronder – alleen als je dat wil, natuurlijk 😎.

Weet je wat het is
Het is zo’n gedoe
Altijd moeten denken over wat je doet
Weet je wat het is
Het is zo vervelend
Altijd moeten kijken of de rest het met je eens is

> liedjestekst <

© foto bovenaan: De Held